Mjesec aktivnosti po Bosni i Hercegovini

Fondacija budućnosti u Bosni i Hercegovini (BH Futures Foundation) je trećom ovogodišnjom BHFF Akademijom zaključila izuzetno uspješnu 2018. godinu. Akademija je održana u Tuzli 24. i 25. novembra u prostorijama DKR - Njemačkog centra za robotiku i u njoj je učestvovalo preko 40 mladih iz cijele BiH, kao i 12 gostujućih studenata iz Australije. Uvođenjem mentorskog programa, ove godine se radu Fondacije priključilo preko 30 novih studenata koji svakodnevno imaju priliku da budu mentorisani od Bosanskohercegovačkih stručnjaka iz svih oblasti inženjeringa.

Tokom Akademije, učesnici su imali priliku da posjete poznate kompanije iz Tuzlanske regije, poput Tehnograd Company, Lukavac cement i Deling Tuzla, već spomenutog domaćina DKR, te BIT Centar. Upoznavanjem sa domaćom industrijom, studenti dobijaju novi pogled na Bosnu i Hercegovine i iz prve ruke mogu vidjeti paletu proizvoda i usluga kojim se već decenijama uspješno trguje na interenacionalnom tržištu.

S obzirom da je ovo bila posljednja Akademija u 2018. godini, nagrađeni su i najaktivniji studenti u sklopu Fondacije.

akademija1.jpg

Ali Mokayes

Pored toga što je jedan od najaktivnijih volontera u Fondaciji, Ali je u protekloj godini izuzetno uspješno vodio i Studentski klub IPI Akademije. Iako je apsolvent, već je imao priliku steći prvo internacionalno radno iskustvo putem kompanije Fortwell Business Systems s kojom je stupio u kontakt nakon prošlogodišnjeg IEEE Kongresa za studente i mlade profesionalce BiH. Uspio je balansirati obaveze na fakultetu, volontirati na fakultetu i u Fondaciji, te aktivno raditi na projektima u industriji. Tako je postavio odličan primjer svim studentima u Fondaciji.

Adna Čosić

Adna je pokazala nevjerovatan rast i razvoj vještina u ovoj godini. Iako pripada prvoj generaciji stipendista, te je u Fondaciji već 3 godine, ovo je njena daleko najuspješnija godina. Pored uspješne akademske godine, postala je jedan od najaktivnijih studenata u Fondaciji, te počela aktivno raditi na projektima u iDEALabu na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Zenici.

Milan Kusmuk

Nakon što je ove godine postao diplomirani inženjer mašinstva, Milanu se ukazala pirlika da stekne radno iskustvo u drugoj državi, ali ne nužno u svojoj struci. Ono što ga je oduvijek bila njegova najvrijednija osobina je sposobnost da radi u različitim oblastima sa svojim izuzetnim menadžerskim vještinama. Milan će sljedećih godinu dana provesti u Norveškoj, radeći u AFS Intercultural Programs Norway. Pored toga, paralelno radi na finalizaciji prototipa za svoj potencijalni startup na kojem radi proteklih godinu dana.

Nikolina Grahovac

Nikolina je, kao i Adna, pokazala nevjerovatan napredak u posljenjih godinu dana. Postala je predsjednica Evropskog udruženja studenata elektrotehnike Lokalni komitet Banja Luka. Pored toga je jedan od najaktivnijih studenata u mentorskom programu i njena saradnja sa mentorom služi kao primjer svim drugim studentima. Ove godine je postavila temelje za izuzetno uspješnu 2019. godinu i radujemo se što ćemo imati priliku raditi s njom u budućnosti.

kolaz studenti.jpg

Stojanka Danilović

Stojanka je svojim trudom i zalaganjem ove godine dosegla nove visine u svojoj karijeri. Dobila je priliku za radnu praksu u kompaniji Softhouse Consulting u Sarajevu i pokazala veliki interes za osiguravanje kvaliteta u softverskim proizvodima. Sa svojim kolegama je ove godine organizovala i QA Meetup u Sarajevu koij je bio proglašen najboljim na Balkanu, te je tako dobila priliku da besplatno učestvuje na najvećoj Evropskoj konferenciji o QA i testiranju softvera, EuroSTAR u Den Haagu.  

Vildana Hrnjić

Jedna od osobina koja karakteriše Vildanu je društveni aktivizam, koji se ne ograničava samo na rad u Fondaciji. Kroz grafički dizajn, dobila je alat kojim može izraziti svoje stavove i baviti se bitnim društvenim pitanjima. Ove godine je čak imala priliku da održi mnogo izložbi u BiH, Njemačkoj i drugim lokacijama. Pored toga, ove godine je stekla još jedno radno iskustvo u startupu Dev Studio koji je pokrenuo jedan od prijatelja Fondacije, Nemanja Vujanić, a bavi se tehničkim rješenjma koji se mogu koristiti u marketingu.

BHFF Akademija nije bila posljednji događaj koji je Fondacija organizovala u ovoj godini. Od 30. novembra do 2. decembra je na Sarajevo School of Science and Technology održan treći IEEE Kongresu za studente i mlade profesionalce BIH, gdje je Fondacija bila suorganizator. Na Kongresu je prof. Edhem Čustović u ime predsjednika Instituta inženjera elektronike i elektrotehnike (IEEE), dr. Jim Jefferiesa,  nagradio 6 pojedinaca za njihov doprinos promociji i razvoju tehnologije i inženjerstva u Bosni i Hercegovini. Nagrada koja im je dodijeljena je IEEE President’s Challenge Coin i inspirisan je “novčićima izazova” kojim su nagrađivani rimski legionari. Novčić predstavlja prepoznanje dosadašnjeg doprinosa i izazov da njegov primaoc u budućnosti nastavi ambicionznije i marljivije raditi na promociji i ravoju tehnologije. Pojedinci koji su nagrađeni ove godine su:

  • Ali Mokayes - Fakultet, IEEE, Fondacija i Studentski klub IPI Akedmije su okruženja u kojim Ali prenosi svoju strast i znanje o tehnologiji na svoje kolege. IPI Akademija iz Tuzle jedna od najaktvnijih institucija po pitanju angažmana studenata u IEEE-u, a glavni faktor u svemu tome su 3 godine truda i zalaganja koje je Ali uložio.

  • Emina Mekić - Za svoju aktivnost u IEEE zajednici u BiH, te jer je ove godine vodila glavnu riječ u uspješnoj organizaciji 3. IEEE SYP Kongresa na SSST-u. Ovaj kongres predstavlja najznačajniji događaj za mlade koij se bave tehničkim naukama u BiH i priliku da se upoznaju sa IEEE-om, industrijom i motivišu da rade na tehnološkim rješenjima u svojoj domovini.

  • Tarik Hubana - IEEE Sekcija BiH ima veoma aktivnu grupu mladih profesionalca, koji već godinama rade na edukaciji mladih inženjera kako bi bili spremniiji za industriju. Tarikov je najzaskužniji za ovogodišnji Young Professionals program koji se organizuje u svim dijelovima BiH. Također, imao je veliku ulogu u organizovanju prvog IEEE Kongresa za studente i mlade profesionalce BiH.

  • Tatjana Vučić - Kao alumni Harvard univerziteta, Tatjana se nakon nekoliko godina internacionalog menadžerskog iskustva, vratila u Bosnu i Hercegovinu, gdje je danas zaposlena u kompaniji M:tel, te je koordinator Bit Alijanse za republiku Srpsku. Inicijator je i Kampa mladih programera koji srednjoškolcima daje priliku da usavršavaju svoje vještine i stječu lokalno i internacionalno radno iskustvo, te je konsultant različitih fakulteta na Univerzitetu u Banjoj Luci pri pisanju i planiranju projekata i programa. Tajana je posljednjih godinu dana i aktivno uključena u Fondaciju budućnosti u Bosni i Hercegovini, kao član Upravnog odbora.

  • Vernisa Rejhan - Od povratka u Bosnu i Hercegovinu iz Švedske, Vernisa je postala jedna od najpoznatijih žena u IT industriji. Kao COO u kompaniji koju je dovela sa sobom iz Švedske u Sarajevo, Softhouse Balkans, postavlja nove ciljeve za mlade žene u Bosni i Hercegovini i nikada ne staje u promociji lidera iz industrije. Zbog toga je pokrenula i niz događaja pod nazivom Leader’s Tribe na kojim prisutni mogu čuti priče uspješnih profesionalaca iz cijele BiH, sve naravno besplatno i sve s ciljem ohrabrivanja mladih ljudi da i oni sami budu lideri u svojoj industriji. Također je nedavno osnovala vlastitu kompaniju u BiH, Freya doo. Kao i Tatjana, članica je Upravnog odbora Fondacije budućnosti u Bosni i Hercegovini.

  • Zlatko Berbić - Kao marketing stručnjak i preduzetnik sa višedecenijskim iskustvom u poslovanju, Zlatko uvijek traži priliku da svjetske ideje donese u Bosnu i Hercegovinu. Ove godine je uz prof. Čustovića, jedan od pokretača Prve BH Sedmice inženjerstva u sklopu koje su organizovani događaji u Banjoj Luci, Tuzli i Sarajevu. Iako nije inženjer po struci, Zlatko je prepoznao važnost formiranja krovnog udruženja za sve inženjere u BiH, kako bi naši inženjeri dobili Europske inženjerske iskaznice i mogli lakše konkurisati za projekte u Evropi. Zlatko predstavlja odličan primjer odgovornosti i zagovaranja za jednu značajnu struku poput inženjeringa, te svojim radom doprinosti povećanju profesionalnosti svih stručnjaka iz te oblasti.

akademija2.jpg
akademija4.jpg