Mjesec aktivnosti po Bosni i Hercegovini

Fondacija budućnosti u Bosni i Hercegovini (BH Futures Foundation) je trećom ovogodišnjom BHFF Akademijom zaključila izuzetno uspješnu 2018. godinu. Akademija je održana u Tuzli 24. i 25. novembra u prostorijama DKR - Njemačkog centra za robotiku i u njoj je učestvovalo preko 40 mladih iz cijele BiH, kao i 12 gostujućih studenata iz Australije. Uvođenjem mentorskog programa, ove godine se radu Fondacije priključilo preko 30 novih studenata koji svakodnevno imaju priliku da budu mentorisani od Bosanskohercegovačkih stručnjaka iz svih oblasti inženjeringa.

Tokom Akademije, učesnici su imali priliku da posjete poznate kompanije iz Tuzlanske regije, poput Tehnograd Company, Lukavac cement i Deling Tuzla, već spomenutog domaćina DKR, te BIT Centar. Upoznavanjem sa domaćom industrijom, studenti dobijaju novi pogled na Bosnu i Hercegovine i iz prve ruke mogu vidjeti paletu proizvoda i usluga kojim se već decenijama uspješno trguje na interenacionalnom tržištu.

S obzirom da je ovo bila posljednja Akademija u 2018. godini, nagrađeni su i najaktivniji studenti u sklopu Fondacije.

akademija1.jpg

Ali Mokayes

Pored toga što je jedan od najaktivnijih volontera u Fondaciji, Ali je u protekloj godini izuzetno uspješno vodio i Studentski klub IPI Akademije. Iako je apsolvent, već je imao priliku steći prvo internacionalno radno iskustvo putem kompanije Fortwell Business Systems s kojom je stupio u kontakt nakon prošlogodišnjeg IEEE Kongresa za studente i mlade profesionalce BiH. Uspio je balansirati obaveze na fakultetu, volontirati na fakultetu i u Fondaciji, te aktivno raditi na projektima u industriji. Tako je postavio odličan primjer svim studentima u Fondaciji.

Adna Čosić

Adna je pokazala nevjerovatan rast i razvoj vještina u ovoj godini. Iako pripada prvoj generaciji stipendista, te je u Fondaciji već 3 godine, ovo je njena daleko najuspješnija godina. Pored uspješne akademske godine, postala je jedan od najaktivnijih studenata u Fondaciji, te počela aktivno raditi na projektima u iDEALabu na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Zenici.

Milan Kusmuk

Nakon što je ove godine postao diplomirani inženjer mašinstva, Milanu se ukazala pirlika da stekne radno iskustvo u drugoj državi, ali ne nužno u svojoj struci. Ono što ga je oduvijek bila njegova najvrijednija osobina je sposobnost da radi u različitim oblastima sa svojim izuzetnim menadžerskim vještinama. Milan će sljedećih godinu dana provesti u Norveškoj, radeći u AFS Intercultural Programs Norway. Pored toga, paralelno radi na finalizaciji prototipa za svoj potencijalni startup na kojem radi proteklih godinu dana.

Nikolina Grahovac

Nikolina je, kao i Adna, pokazala nevjerovatan napredak u posljenjih godinu dana. Postala je predsjednica Evropskog udruženja studenata elektrotehnike Lokalni komitet Banja Luka. Pored toga je jedan od najaktivnijih studenata u mentorskom programu i njena saradnja sa mentorom služi kao primjer svim drugim studentima. Ove godine je postavila temelje za izuzetno uspješnu 2019. godinu i radujemo se što ćemo imati priliku raditi s njom u budućnosti.

kolaz studenti.jpg

Stojanka Danilović

Stojanka je svojim trudom i zalaganjem ove godine dosegla nove visine u svojoj karijeri. Dobila je priliku za radnu praksu u kompaniji Softhouse Consulting u Sarajevu i pokazala veliki interes za osiguravanje kvaliteta u softverskim proizvodima. Sa svojim kolegama je ove godine organizovala i QA Meetup u Sarajevu koij je bio proglašen najboljim na Balkanu, te je tako dobila priliku da besplatno učestvuje na najvećoj Evropskoj konferenciji o QA i testiranju softvera, EuroSTAR u Den Haagu.  

Vildana Hrnjić

Jedna od osobina koja karakteriše Vildanu je društveni aktivizam, koji se ne ograničava samo na rad u Fondaciji. Kroz grafički dizajn, dobila je alat kojim može izraziti svoje stavove i baviti se bitnim društvenim pitanjima. Ove godine je čak imala priliku da održi mnogo izložbi u BiH, Njemačkoj i drugim lokacijama. Pored toga, ove godine je stekla još jedno radno iskustvo u startupu Dev Studio koji je pokrenuo jedan od prijatelja Fondacije, Nemanja Vujanić, a bavi se tehničkim rješenjma koji se mogu koristiti u marketingu.

BHFF Akademija nije bila posljednji događaj koji je Fondacija organizovala u ovoj godini. Od 30. novembra do 2. decembra je na Sarajevo School of Science and Technology održan treći IEEE Kongresu za studente i mlade profesionalce BIH, gdje je Fondacija bila suorganizator. Na Kongresu je prof. Edhem Čustović u ime predsjednika Instituta inženjera elektronike i elektrotehnike (IEEE), dr. Jim Jefferiesa,  nagradio 6 pojedinaca za njihov doprinos promociji i razvoju tehnologije i inženjerstva u Bosni i Hercegovini. Nagrada koja im je dodijeljena je IEEE President’s Challenge Coin i inspirisan je “novčićima izazova” kojim su nagrađivani rimski legionari. Novčić predstavlja prepoznanje dosadašnjeg doprinosa i izazov da njegov primaoc u budućnosti nastavi ambicionznije i marljivije raditi na promociji i ravoju tehnologije. Pojedinci koji su nagrađeni ove godine su:

  • Ali Mokayes - Fakultet, IEEE, Fondacija i Studentski klub IPI Akedmije su okruženja u kojim Ali prenosi svoju strast i znanje o tehnologiji na svoje kolege. IPI Akademija iz Tuzle jedna od najaktvnijih institucija po pitanju angažmana studenata u IEEE-u, a glavni faktor u svemu tome su 3 godine truda i zalaganja koje je Ali uložio.

  • Emina Mekić - Za svoju aktivnost u IEEE zajednici u BiH, te jer je ove godine vodila glavnu riječ u uspješnoj organizaciji 3. IEEE SYP Kongresa na SSST-u. Ovaj kongres predstavlja najznačajniji događaj za mlade koij se bave tehničkim naukama u BiH i priliku da se upoznaju sa IEEE-om, industrijom i motivišu da rade na tehnološkim rješenjima u svojoj domovini.

  • Tarik Hubana - IEEE Sekcija BiH ima veoma aktivnu grupu mladih profesionalca, koji već godinama rade na edukaciji mladih inženjera kako bi bili spremniiji za industriju. Tarikov je najzaskužniji za ovogodišnji Young Professionals program koji se organizuje u svim dijelovima BiH. Također, imao je veliku ulogu u organizovanju prvog IEEE Kongresa za studente i mlade profesionalce BiH.

  • Tatjana Vučić - Kao alumni Harvard univerziteta, Tatjana se nakon nekoliko godina internacionalog menadžerskog iskustva, vratila u Bosnu i Hercegovinu, gdje je danas zaposlena u kompaniji M:tel, te je koordinator Bit Alijanse za republiku Srpsku. Inicijator je i Kampa mladih programera koji srednjoškolcima daje priliku da usavršavaju svoje vještine i stječu lokalno i internacionalno radno iskustvo, te je konsultant različitih fakulteta na Univerzitetu u Banjoj Luci pri pisanju i planiranju projekata i programa. Tajana je posljednjih godinu dana i aktivno uključena u Fondaciju budućnosti u Bosni i Hercegovini, kao član Upravnog odbora.

  • Vernisa Rejhan - Od povratka u Bosnu i Hercegovinu iz Švedske, Vernisa je postala jedna od najpoznatijih žena u IT industriji. Kao COO u kompaniji koju je dovela sa sobom iz Švedske u Sarajevo, Softhouse Balkans, postavlja nove ciljeve za mlade žene u Bosni i Hercegovini i nikada ne staje u promociji lidera iz industrije. Zbog toga je pokrenula i niz događaja pod nazivom Leader’s Tribe na kojim prisutni mogu čuti priče uspješnih profesionalaca iz cijele BiH, sve naravno besplatno i sve s ciljem ohrabrivanja mladih ljudi da i oni sami budu lideri u svojoj industriji. Također je nedavno osnovala vlastitu kompaniju u BiH, Freya doo. Kao i Tatjana, članica je Upravnog odbora Fondacije budućnosti u Bosni i Hercegovini.

  • Zlatko Berbić - Kao marketing stručnjak i preduzetnik sa višedecenijskim iskustvom u poslovanju, Zlatko uvijek traži priliku da svjetske ideje donese u Bosnu i Hercegovinu. Ove godine je uz prof. Čustovića, jedan od pokretača Prve BH Sedmice inženjerstva u sklopu koje su organizovani događaji u Banjoj Luci, Tuzli i Sarajevu. Iako nije inženjer po struci, Zlatko je prepoznao važnost formiranja krovnog udruženja za sve inženjere u BiH, kako bi naši inženjeri dobili Europske inženjerske iskaznice i mogli lakše konkurisati za projekte u Evropi. Zlatko predstavlja odličan primjer odgovornosti i zagovaranja za jednu značajnu struku poput inženjeringa, te svojim radom doprinosti povećanju profesionalnosti svih stručnjaka iz te oblasti.

akademija2.jpg
akademija4.jpgMemorandum with Swiss based i-platform signed to expand mentoring programme

Memorandum with Swiss based i-platform signed to expand mentoring programme

Aiming to transfer the knowledge of leading diaspora-based experts to Bosnia and Herzegovina, the Bosnia and Herzegovina Futures Foundation has signed a Memorandum of Cooperation with i-platform, based in Switzerland. The Memorandum will enable the strengthening of the foundation’s mentorship program.

Read More

BH Futures Fondacija ucesnik NEBO biznis foruma u Nizozemskoj

BH Futures Fondacija ucesnik NEBO biznis foruma u Nizozemskoj

Jedna od misija i vizija BHFF-a je međusobno povezivanje članova naše dijaspore, te saradnja sa mladima iz BiH. To vidimo kao neizostavan korak ka iskorištenju potencijala koje BiH ima i ekonomskom razvoju naše države. Partnera u ovoj misiji smo pronašli u mladoj, snažnoj i prosperitetnoj platformi "NEBO" u Nizozemskoj. Misiju, viziju, te rad naše Fondacije na NEBO biznis forumu u Nizozemskoj predstavili su Zvonimira Jakić i Haris Selmanović.

Read More

Educate one person - change the world - Obrazovanjem mijenjamo svijet

Educate one person - change the world - Obrazovanjem mijenjamo svijet

Education is the only thing that can help a person, community and country get out of the cycle of poverty, despair and hopelessness. When you combine that with mentoring, you are onto a winner.

Cruising Port Phillip Bay on on the 24th of October on board the Victoria Star, hundreds of professionals from the areas of politics, business, media, the arts, technology, science as well as philantropists networked while supporting the foundation's mission of empowering youth through education, technology access and leadership development.

Read More

First steps to success - Sarajevo to Freiburg and back

First steps to success - Sarajevo to Freiburg and back

“Sometimes writing only one e-mail can lead to education or employment opportunities,” says Nermin Đuzić, a talented BH Futures Foundation student. Having narrowly missed out on a BH Futures Foundation scholarship, Nermin received an e-mail offer from the foundation to participate in the Mentorship Program. Today, under the guidance of his mentor, Dr Ebrahim Hassan, an expert in the fields of infectious diseases, immunology and virology, Nermin is completing an internship at the Institute of Virology of the University of Freiburg, Germany.

Read More

BH Futures Foundation Academy in Banja Luka

BH Futures Foundation Academy in Banja Luka

BH Futures Foundation partnered up with LANACO Information Technolgy to deliver our second academy of 2018. Scholarship recipients from all over Bosnia & Herzegovina joined local students from Banja Luka in a two day intensive program to strengthen their presentation skills as well as to learn how to finance their career goals and projects.

Read More

BH Futures Foundation presented in Washington DC

BH Futures Foundation presented in Washington DC

Vildana Bijedic, one of the board members of directors of the BH Futures Foundation, was one of the featured speakers at the third annual BiH Diasporic Conference (BiHDC) which took place in USA’s capital, Washington D.C., on April 28th and 29th, 2017. The event brought together predominately a young generation of diaspora who has spent many years living in the US and/or Canada. As a passionate advocate for education, as well as one of the directors of “BiH Futures Foundation”, Vildana spoke on the topic "Transforming Youth into Future Leaders through Education and Technology”.

Read More

Visit to IPI Academy by Aleksandar Mastilovic

Visit to IPI Academy by Aleksandar Mastilovic

As part of a series of lectures I have given in Bosnia and Herzegovina, I also visited International Business and Informational Academy", whose goal is to be the first choice for Bosnian-Herzegovinian students seeking tertiary education in the field of modern business, I.T and marketing communications in Tuzla, where I was welcomed into a very enthusiastic atmosphere.

Read More

Students are our Greatest Treasure - Klokotnica Primary School

Students are our Greatest Treasure - Klokotnica Primary School

'When you love children, regardless of their heritage, only then do you do everything to the best of your ability to make sure that they are happy.' (Irena Hukic - Teacher) . BH Futures Foundation donated a multifunctional printer to help students in creating hand-made art in order to raise further funds for their school renovations. Wishing the students of Klokotnica P.S. luck in promoting their efforts! We're very proud of you all. 

Read More

Meet Milan Kusmuk - Scholarship recipient March 2017

Meet Milan Kusmuk - Scholarship recipient March 2017

Third year undergraduate Mechanical Engineering student at the University of East Sarajevo, Milan Kusmuk is the recipient of multiple scholarships, this year he received the BH Futures Foundation Scholarship. Meet Milan in this short interview about his academic life and volunteering experience. 

Read More

Congratulations! BH Futures Foundation 2017 Scholarship Recipients - Round 1

Congratulations! BH Futures Foundation 2017 Scholarship Recipients - Round 1

Following a rigorous selection process, BH Futures Foundation is delighted to announce the scholarship recipients for Round 1 - 2017: Amer Muratovic, Milan Kusmuk & Vildana Hrnjic.

We would like to thank all applicants, who submitted their applications to BH Futures Foundation. We were more than overwhelmed with the response and interest, which we have received. We are looking forward to the applications in Round 2-2017.

Read More